BRit banner

De Bollenrit van 2024 (de twaalfde inmiddels) is al weer achter de rug. Wij kijken terug op een heel gezellige en vlot verlopen dag, Het was een beetje fris, en druk op de wegen in de Bollenstreek, maar het zonnetje liet zich regelmatig zien en ook de ergste koukleumen konden met open dak rijden. Dit jaar kwamen 32 oldtimers en bijzondere wagens naar het parkeerterrein van het Plantarium voor een mooi dagje uit.

bollenrit2024 01
Oldtimers bij het Plantarium

De deelnemers werden welkom geheten door Rinse Bazen, de huidige voorzitter van Rotary Rijnwoude. Daarna gaf Anne-Marie Geenjaar, verpleegkundig manager van het Willem Alexander Kinder Ziekenhuis (WAKZ), een toelichting geven op het doel van deze rit: geld ophalen voor een extra Qwiekup voor de heelkunde afdeling (de gipspoli). Een Qwiekup is een soort verrijdbare beamer waarmee diverse films of afbeeldingen op de muur of op het plafond geprojecteerd kunnen worden. Dit ter afleiding bij medische ingrepen. Vorig jaar hadden Rotaryclub Rijnwoude en Rotaryclub Noordwijk al twee Qwiekups gesponsord, en de ervaringen waren zo gunstig dat het WAKZ graag een derde Qwiekup wilde (deze worden niet vergoed door de normale geldstromen).

bollenrit2024 02
Anne-Marieke Geenjaar over het belang van de Qwiekup in het WAKZ

De ritmeester, Jaap van der Breggen, gaf nog enkele aanwijzingen waarna de wagens een voor een mochten vertrekken, maar niet nadat de spreekstalmeester Bernard Elsman de start aankondigde met het Formule 1 geluid.

bollenrit2024 03
Gezellige muzikale en vocale begeleiding bij de start

Het eerste deel van de rit voerde door het Groene Hart, langs de boulevard van Katwijk en een stukje door de Bollenstreek, om te eindigen bij hotel/restaurant Leeuwenhorst. In een speciaal voor ons gereserveerd gedeelte kregen we een prima lunch aangeboden.
Bijzonder dit jaar was dat er ook een Mercedesbusje uit 1961 meereed. Voor deze gelegenheid waren 7 Oekraïners uit Koudekerk en Hazerswoude-Rijndijk uitgenodigd om gratis mee te rijden en van een ontspannende dag te genieten.

bollenrit2024 04
Het Mercedes busje met chauffeur Marco Reyneveld, enkele Rotary leden en zeven Oekraïners. 

Het tweede deel van de route ging via De Zilk en veel binnenwegen langs kleurige velden met tulpen en narcissen. In Noordwijkerhout werd het bollenbedrijf Flowers by Maaike bezocht, waar de deelnemers een bosje tulpen in ontvangst mochten nemen. De finish lag dit jaar bij Huis ter Duin in Noordwijk. Bij aankomst kregen de deelnemers een drankje aangeboden. Ook werd tijdens de borrel de uitslag van de prijsvraag bekend gemaakt. Als prijs werd het fraaie fotoboek Poetsen en Rijden van oldtimer fotograaf Peet Romijn overhandigd.

Peet heeft onderweg ook mooie foto’s gemaakt. Die zijn in te zien op deze site: [LINK] 20240421-1_Peet-Romijn. Vanwege de grootte zijn deze foto’s verkleind tot 1 a 2 MB. Mocht u interesse hebben in een exemplaar met hele hoge resolutie (15-20MB), dan kunt u mailen met Peet Romijn op This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. onder vermelding van type auto en kenteken.

bollenrit2024 05
Een van de deelnemers onderweg met een MG uit 1950 (foto: Peet Romijn)

Een deel van de deelnemers deed daarna nog mee met de wijnproeverij en het aspergediner georganiseerd door Rotary Noordwijk en omstreken.
Ondanks het wat frisse weer en de drukte in de Bollenstreek waren de deelnemers enthousiast over de goede organisatie en de mooie afwisselende rit.
Een van de vele reacties: “Bedankt voor de mooie rit, perfecte organisatie en de heerlijke lunch!”  

Dankzij de vele sponsors, de truienverkoop en uiteraard de deelnemers werd het streefbedrag ruimschoots gehaald.
De nieuwe Qwiekup kan binnenkort besteld worden.

In 2025 hopen wij weer een gevarieerd programma aan te bieden. Een voorlopige datum is al geprikt: zondag 6 april! Meer info komt later dit jaar op deze website.